Náčelníci mestských polícií diskutovali o sociálnom zabezpečení

20.11.2008 Prešov

Prešov 20. novembra (TASR) - Hlavnou témou 7. riadneho snemu Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska (ZNOMPS), ktorý sa skončil dnes predpoludním v Prešove, bolo sociálne zabezpečenie ich príslušníkov.
Dôsledkom chýbajúcej legislatívy v oblasti sociálnych istôt mestských policajtov je podľa viceprezidenta združenia Igora Kelešiho aj častý odchod zamestnancov zo služby.
\"Na základe zákona sme považovaní v podstate za pracovníkov alebo úradníkov obecných a mestských samospráv. Domnievam sa, že naši ľudia, ktorí plnia úlohy na úseku dodržiavania verejného poriadku, podobne ako republikoví policajti, členovia Železničnej polície alebo iné ozbrojené zložky, musia mať primerané sociálne zabezpečenie. Preto sme sa snažíme túto legislatívu presadiť, \" uviedol dnes pre TASR Keleši. Vzhľadom na to, že po rokovaniach, ktoré prebehli na úrovni ministerstva vnútra a ďalších inštitúcií, nedospeli k presadeniu obšírneho zákona, predstavitelia združenia sa rozhodli v spolupráci s právnikmi pripraviť návrh zákona o osobitnom sociálnom poistení príslušníkov obecných polícií. Ten by umožnil vyplácať príplatok za prácu obecnej polície, na ktorý by mal príslušník nárok po dovŕšení 55. roku života a odpracovaní 20 rokov v tejto inštitúcii. \"Spomínaný príplatok by mal byť vo výške 55 percent priemerného platu oprávnenej osoby a zamestnanec by ho dostával až do doby nadobudnutia riadneho dôchodkového veku, \" spresnil Keleši.
K tvorbe tejto legislatívnej úpravy pristúpilo združenie aj z dôvodu, že mestskí policajti po dovŕšení veku nad 55 rokov môžu mať problémy s kondíciou a to zvykne ovplyvňovať ich výkon pri plnení služobných povinností. Spomínaný návrh podľa viceprezidenta združenia podporili aj primátori krajských miest a Združenie miest a obcí Slovenska. Presadiť ho chcú prostredníctvom poslancov Národnej rady SR.
Viac ako 70 delegátov snemu diskutovalo aj o problémoch týkajúcich sa statickej dopravy v mestách, merania rýchlosti a zriaďovania záchytných izieb, ktoré má momentálne v kompetencii miestna samospráva. Okrem toho pripravili organizátori pre účastníkov snemu aj prezentáciu produktov firiem, ktoré ponúkajú výstroj a výzbroj.
Pri príležitosti konania snemu v stredu (19.11. ) večer odovzdali aj ocenenia za mimoriadne činy, záchranu ľudského života, poctivý a čestný prístup k povinnostiam v prospech samosprávy. Čestný odznak Prezídia ZNOMPS si prebralo desať príslušníkov mestských polícií.
 

Vyberte región